2019
Listopad 19
Statua wolności w USA

Zniesienie wiz do USA – blaski i cienie

Od 11. listopada zniesiono obowiązek wiz dla Polaków planujących wyjazd do USA. Kto zyska na zmianach i jak będzie teraz wyglądała emigracja do stanów?

Bez wiz ale…

Po zmianach, planowanie wyjazdu krótkoterminowego będzie znacznie usprawnione. Osoby podróżujące do stanów w celach turystycznych lub biznesowych będą musiały wypełnić elektroniczny wniosek ESTA (cena 14$). Weryfikacja następuje w przeciągu 48 godzin. Natomiast dokument ten jest ważny przez okres 24 miesięcy i pozwala na wielokrotne wjazdy do USA. Tym samym w uproszczonej procedurze wyjazdowej będziemy potrzebowali:
  • Autoryzacji w systemie ESTA;
  • Paszportu ważnego minimum 90 dni;
  • Biletu powrotnego lub przekierowującego w dalszą podróż.
Warto również podkreślić, że osoby, które planują wyjazd w celach edukacyjnych lub zarobkowych nie będą objęte powyższymi zmianami – będą musiały ubiegać się o odpowiednią wizę.  

Kto nie otrzyma autoryzacji ESTA?

Problem z uzyskaniem zgody na podróż do USA mogą mieć osoby, które wcześniej nie otrzymały wizy, a także takie, które miały problem z prawem, który mógł wpłynąć na złamanie przepisów imigracyjnych Stanów Zjednoczonych. Obostrzenia dotyczą również podróżnych, którzy przebywali uprzednio w określonych krajach Afryki i Azji lub mają podwójne obywatelstwo z określonych krajów. Jeśli autoryzacja ESTA zostanie odrzucona, wówczas trzeba zwrócić się o standardową wizę B1/B2.  

Blaski i cienie ruchu bezwizowego

Zniesienie wiz do USA od zawsze wiązało się z wielkimi nadziejami. Polacy liczyli przede wszystkim na:
  • Łatwiejszą opcję znalezienia pracy w USA;
  • Swobodę podróżowania po Stanach;
  • Szansę na odwiedzenie rodziny;
  • Tańsze i łatwiejsze wyjazdy (opłata za wizę wynosiła od 160 do 4500$).
Niestety zmiany nie do końca spełniły powyższe oczekiwania i dopiero nadchodzące miesiące pokażą, jaka będzie rzeczywistość. Zniesienie obowiązku wizowego można uznać za wygodne, jednak rozwiązanie to posiada istotne wady:
  • wiza do USA była wydawana uprzednio na okres 10 lat i pozwalała na wielokrotne wjechanie i wyjechanie z kraju (oczywiście z aktualnym paszportem), natomiast wniosek ESTA przyznawany jest na 2 lata i na okres 90 dni pobytu;
  • pracownik służby imigracyjnej, mimo wypełnienia przez podróżnego wszelkich formalności, nadal może odesłać z powrotem do kraju osobę, która wzbudzi jego podejrzenia (nawet bez wyraźnej przyczyny);
  • nasz wniosek w systemie ESTA może być odrzucony, jeśli wypełnialiśmy dokument w terminie krótszym niż 72 godziny przed planowanym wylotem lub jeśli po 2011 roku odwiedziliśmy kraje takie jak: Irak, Iran, Korea Północna, Libia, Somalia, Sudan, czy Syria;
  • wniosek ESTA nie będzie uznany również w przypadku osób posiadających podwójne obywatelstwo, poza polskim – irackie, syryjskie, sudańskie lub irańskie;
  • do podróżowania w celach naukowych oraz „za chlebem” jest niezbędna odrębna wiza.
  Tekst został opracowany przez:   https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/wizy-do-usa-zniesione-oto-zasady-wyjazdu-do-stanow-zjednoczonych-autoryzacja-esta/qdbnczs https://www.gazetaprawna.pl/artykuly/1438365,zniesienie-wiz-do-usa-zasady-poradnik-polacy.html https://www.euractiv.pl/section/polityka-zagraniczna-ue/news/co-w-praktyce-oznacza-zniesienie-wiz-do-usa/